Site icon iMadzik

Pavlova – tort bezowy z mascarpone i owocami

Pavlova - tort bezowy

Pavlova - tort bezowy

Pavlova to deser australijski i nowozelandzki, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami, najczęściej truskawkami, malinami, borówkami, itp.
Beza z poniższego przepisu jest chrupiąca na zewnątrz, piankowa i delikatna wewnątrz. Bardzo prosta w wykonaniu.
Doskonały sposób na wykorzystanie białek pozostałych często z innych wypieków.

Beza (składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

Krem

Dodatkowo

Wykonanie bezy

  1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
  2. Stopniowo (to ważne!) dodajemy cukier, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany.
  3. Następnie dodajemy sok z cytryny i ubijamy jeszcze chwilkę.
  4. Dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy szpatułką.
  5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  6. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy ok 22 cm (najłatwiej odrysować go od talerza).
  7. Wykładamy na niego masę bezową i formujemy wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze.
  8. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150ºC i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 120ºC. Pieczemy ok 1 godz. 45 min. do 2 godzin (czas i temperatura pieczenia zależy od piekarnika, powinniśmy otrzymać jasną, chrupiącą z zewnątrz i piankową w środku bezę).
  9. Upieczoną bezę studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Wykonanie kremu

  1. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem.
  2. Następnie łączymy z mascarpone i  ubijamy jeszcze chwilkę do uzyskania jednolitej masy.
 Gotowy krem rozsmarowujemy delikatnie na wierzchu bezy i wykładamy owocami. Przechowujemy w lodówce.

*beza może popękać, a jej środek lekko zapaść się do środka tworząc zagłębienie na krem

*bezę można upiec dzień wcześniej, a kremówkę i owoce wyłożyć najlepiej na ok godzinkę przed podaniem

Smacznego 😉

Pavlova

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Exit mobile version