Zupa pomidorowa

Tradycyjna zupa ze świeżych pomidorów podawana z makaronem lub ryżem – często na bazie niedzielnego rosołu 😉 na pewno znajdzie grono amatorów 🙂

Składniki

  • bulion, 2 l
  • pomidory krojone, 400 g (1 puszka)
  • włoszczyzna (u mnie mrożona, paski), 150 g
  • passata (przecier pomidorowy), 200 g
  • liść laurowy, 2 szt.
  • ziele angielskie, 3 kulki
  • pieprz, 5 kulek
  • sól, pieprz
  • śmietana 18% do zup i sosów
  • cukier, do smaku (opcjonalnie)
  • natka

Wykonanie

  1. Do garnka wrzucamy pomidory i podsmażamy ok 4-5 min., żeby lekko je rozgotować.
  2. Dodajemy włoszczyznę w paskach (jeśli mrożona, wrzucamy bez odmrażania), chwilkę razem gotujemy i zalewamy bulionem.
  3. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz kulki.
  4. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy passatę (przecier pomidorowy), dokładnie mieszamy.
  5.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ew. odrobiną cukru jak za kwaśna).
    Podaję z makaronem lub ryżem oraz mięsem z rosołu.
    Na talerzu dodaję śmietanę i posypuję pokrojoną natką pietruszki.

Smacznego 🙂


6 odpowiedzi do “Zupa pomidorowa”

  1. Uwielbiamy pomidorową 🙂 I tak się składa, że mam dzisiaj na obiad, bo została z wczoraj. Gotuję zawsze na dwa dni i często dnia następnego jest jeszcze lepsza niż świeża. Wczoraj z makaronem, a dziś będzie z ryżem. A robię bardzo zbliżoną do Twojego przepisu. 🙂

  2. U nas pomidorowa rządzi zwłaszcza w poniedziałki 😉 ja blenduję zupę pod koniec gotowania i robi mi się z niej taki pyszny, sycący krem. W ten sposób dzieci wcinają seler i pietruszkę, które w całości są „blee” 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.