Zupa krem z kurek

Aromatyczna, delikatna i kremowa zupa pachnąca lasem.

Składniki
Porcja dla 2-3 osób

  • świeże kurki, 400 g
  • ziemniak, 3 szt.
  • marchew, 2 szt.
  • pietruszka korzeń, 1 szt.
  • seler, 1 szt. (nieduży)
  • cebula. 1 szt.
  • liść laurowy, 3-4 szt.
  • ziele angielskie, 4-5 kulek
  • masło, 2-3 łyżki
  • śmietana kremówka, 50 ml
  • bulion, 1 l
  • sól i pieprz, do smaku
  • grzanki z chleba razowego (2 kromki chleba razowego)
  • plastry boczku, 4 szt. (cienkie)

Wykonanie

  1. Kurki oczyszczamy bardzo dokładnie.
  2. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
  3. W garnku roztapiamy masło na którym szklimy pokrojoną w kostkę cebulę,  następnie dodajemy warzywa i kurki.
  4. Całość smażymy przez około 10 minut, często mieszając.
  5. Następnie dodajemy bulion, ziele angielskie i liście laurowe.
  6. Gotujemy ok 30 minut pod przykryciem (po tym czasie wyjmujemy kilka sztuk kurek do dekoracji).
  7. Po tym czasie wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie i wlewamy śmietankę.
  8. Zupę blendujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  9. Przygotowujemy grzanki: na suchej, rozgrzanej patelni prażymy pokrojony w niedużą kostkę chleb razowy, 1 -2 kromki.
  10. Na patelni grillowej lub funkcji grill w piekarniku grillujemy plastry boczku, dość mocno, aby zrobiły się ciemne i sztywne.
  11. Porcję zupy wylewamy na talerz, na środku wykładamy kilka kurek, grzanki i plastry grillowanego boczku.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.