Tortilla z mięsem mielonym, po meksykańsku

Smaczna przekąska, która idealnie sprawdzi się podczas spotkań z przyjaciółmi.

Składniki
Porcja na 6 placków tortilli

  • placki tortilli, 6 szt.
  • mięso mielone, 500 g
  • papryka czerwona, 0,5 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 1-2 ząbki lub 1 łyżeczka w proszku
  • fasola czerwona z puszki, 2-3 łyżki
  • kukurydza konserwowa, 1 mała puszka
  • pomidory krojone w puszce, 400 g (1 puszka)
  • ser żółty tarty, ok 1 szklanki
  • przecier pomidorowy, 1-2 łyżeczki
  • przyprawa do potraw meksykańskich, 1-2 łyżki
  • papryka słodka, 1 łyżeczka
  • chilli, szczypta do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej, do smażenia

Wykonanie

  1. Paprykę czerwoną, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i lekko podsmażamy na oliwie.
  2. Dodajemy mięso mielone i mieszamy rozdrabniając tak, aby nie było dużych gródek.
  3. Kiedy mięso jest już podsmażone, dodajemy pomidory z puszki. Chwilę razem smażymy do odparowania płyny.
  4. Następnie dodajemy chili, paprykę oraz przyprawę do dań meksykańskich. Dokładnie mieszamy.
  5. Wsypujemy kukurydzę i czerwoną fasolę.
  6. Całość podsmażamy ok. 3-4 min.
  7. Gotowy farsz wykładamy placki tortilli i posypujemy startym serem.
  8. Zawijamy i chwilkę podgrzewamy na patelni grillowej z obu stron.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.