Szaszłyki drobiowo-warzywne

Kolorowo, smacznie i zdrowo!
Szaszłyki drobiowe z ulubionymi warzywami świetnie sprawdzą się na grillu.

Składniki

Porcja na ok 10-12 szt.

  • pierś z kurczaka, 1 podwójna
  • papryka kolorowa (u mnie czerwona i żółta), po 1 szt.
  • cukinia, 1 szt.
  • cebula, 2 szt.
  • świeże pieczarki, 5-6 szt.
  • przyprawa do grilla (u mnie przyprawa do grilla pikantna wymieszana z przyprawą do grilla ziołową) lub ulubiona przyprawa
  • olej

Wykonanie

  1. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie.
  2. Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę
  3. Przekładamy do miski, posypujemy przyprawą do grilla (troszkę przyprawy zostawiamy) i lekko skrapiamy oliwą. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.
  4. Warzywa kroimy w kawałki odpowiadające wielkością pokrojonemu kurczakowi.
  5. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian kurczaka z warzywami.
  6. Oliwę mieszamy z przyprawą do grilla i smarujemy nią szaszłyki.
  7. Pieczemy na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, góra-dół, ok 20 min.

*krojenie cebuli żeby nie spadała podczas grillowania:

  • na pół wzdłuż
  • odkrawamy końcówki
  • i na pół w poprzek

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.