Śledzie w sosie curry

Pyszne śledzie w sosie curry z dodatkiem ogórka konserwowego i aromatycznych przypraw będą się pięknie prezentować na świątecznym stole. Ciekawe połączenie smaków, piękny kolor i  wyśmienity smak.

Składniki

  • filety śledziowe a’la Matias w oleju, 450 g
  • ogórki konserwowe, 3-4 szt. (średniej wielkości)
  • czerwona cebula, 1 szt.
  • śmietana 18%, 250 g
  • majonez, 3 łyżki
  • musztarda francuska, 1 łyżka
  • keczup, 1 łyżka
  • curry, 1 łyżka
  • pieprz cayenne, szczypta
  • sól i cukier do smaku (po ok 1 łyżeczce)

Wykonanie

  1. Śledzie osuszamy z nadmiaru oleju ręcznikiem papierowym i kroimy w paseczki.
  2. W misce przygotowujemy sos: mieszamy śmietanę, majonez, musztardę i keczup, dodajemy curry i szczyptę pieprzu cayenne.
  3. Do dużej miski przekładamy pokrojone śledzie, pokrojone w niedużą kosteczkę ogórki konserwowe i cebulę.
  4. Całość zalewamy przygotowanym sosem i mieszamy.
  5. Na koniec przyprawiamy solą i cukrem.
  6. Odstawiamy do lodówki do „przegryzienia” na kilka godzin, najlepiej na noc.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.