Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Smak dzieciństwa, prosty przepis na słodkie danie.

Składniki
Porcja dla 4 osób

  • ryż, 200 g (2 woreczki)
  • mleko, 0,5 l
  • jabłko, 3 szt.
  • sok z cytryny, 1 łyżka
  • miód, 1 łyżka
  • cynamon, 1 łyżeczka do jabłek + 1 łyżka do posypania
  • śmietana 18%, 150 ml
  • cukier wanilinowy, 1 opakowanie
  • cukier puder, 50 g
  • masło, 1 łyżka + do posmarowania naczynia żaroodpornego

„Klapsy” jogurtowe

  • jogurt naturalny (typu grecki), 200 g
  • miód płynny, ok 1 łyżki (słodkość regulujecie ilością miodu)

Wykonanie

  1. Mleko zagotowujemy w garnku.
  2. Do gotującego mleka dodajemy ryż (jeśli używacie w torebkach, to wysypujemy go) i gotujemy ok 15 min., często mieszając.
  3. Po ugotowaniu garnek z ryżem przykrywamy i odstawiamy.
  4. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  5. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła.
  6. Do rozpuszczonego masła dodajemy jabłka, 1 łyżkę miodu, łyżeczkę cynamonu i sok z cytryny. Całość mieszamy i podsmażamy do momentu, aż jabłka lekko odparują.
  7. Nieduże naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
  8. Na dnie naczynia wykładamy połowę ryżu, następnie wykładamy jabłka i na wierzchu drugą połowę ryżu.
  9. W miseczce mieszamy śmietanę, cukier wanilinowy i cukier puder do uzyskania jednolitej masy.
  10. Następnie rozsmarowujemy ją na powierzchni ryżu.
  11. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 30 min.
  12. Porcje ryżu wykładamy na talerzach, posypujemy cynamonem i na każdej wykładamy „klapsa” z jogurtu (jogurt naturalny wymieszany z miodem).
Ryż zapiekany z jabłkami
Ryż zapiekany z jabłkami

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.