Ryba zapiekana z warzywami

Wyśmienite, lekkie danie dla osób dbających o linię – i nie tylko 😉
Jest zdrowe, pożywne i dostarcza wielu składników potrzebnych do utrzymania prawidłowej diety.

Składniki
Porcja dla 2 os.

  • filet z ulubionej ryby (dorsz, snadacz, karp, itp.), 2 szt.
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz cytrynowy, 1 łyżeczka
  • przyprawa do ryb, 1-2 łyżki
  • marchew, 1 szt.
  • pietruszka, 1 szt.
  • seler, 0,5 szt.
  • por, 1 szt,
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • pomidory krojone, 1 puszka (lub świeże)
  • bazylia, 1 łyżeczka
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz, do smaku
  • masło, 1-2 łyżki

Wykonanie

  1. Filety płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Wykładamy na talerz, skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy pieprzem cytrynowym oraz przyprawą do ryby z obu stron (dobrze jest to zrobić wcześniej, żeby ryba miała chwilkę na przegryzienie się).
  3. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w talarki lub słupki.
  4. Podsmażamy chwilę na maśle, następnie podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem ok. 10 min.
  5. Do podduszonych warzyw dodajemy pomidory i smażymy całość do odparowania i zgęstnienia sosu.
  6. W międzyczasie dodajemy pokrojony w większe kawałki czosnek i bazylię.
  7. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojona natkę pietruszki.
  8. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  9. Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę warzyw, na nie wykładamy filety rybne i przykrywamy je pozostałymi warzywami.
  10. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok 35 min.

Propozycja podania: z sosem cytrynowym , ryżem, pieczywem lub ziemniakami. Świetnie smakuje też bez dodatków.

Ryba zapiekana z warzywami
Ryba zapiekana z warzywami

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.