Zupa gołąbkowa

Pyszna, rozgrzewająca, syta i pożywna zupa o smaku tradycyjnych gołąbków.
Idealna w okresie jesienno-zimowym.

Składniki
Porcja dla 4-6 osób

  • mięso mielone wieprzowe, 0,5 kg
  • biała kapusta, 0,5 małej główki
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • marchew, 1 szt.
  • pietruszka korzeń, 1 szt.
  • seler, 0,5 niedużego
  • bulion, 2 l
  • koncentrat pomidorowy, 190 g
  • keczup pikantny, 2 łyżki
  • ryż biały, 5 łyżek
  • liść laurowy, 3 szt.
  • ziele angielskie, 3-4 ziarna
  • pieprz czarny kulki, 5 szt.
  • sól i pieprz, do smaku
  • papryka ostra, ok 0,5 łyżeczki
  • bazylia, 1 łyżka
  • kminek, 1 łyżeczka (opcjonalnie)
  • pieprz cayenne, do smaku (opcjonalnie, żeby podkręcić ostry smak)
  • olej, do smażenia

Wykonanie

  1. Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy w dużym garnku.
  2. Dokładamy mięso mielone i smażymy, mieszając do czasu kiedy całe się dokładnie obsmaży.
  3. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do garnka, mieszamy i chwilkę razem smażymy.
  4. Następnie całość zalewamy bulionem i dodajemy pieprz kulki, ziele angielskie oraz liść laurowy.
  5. Kapustę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka, dodając również kminek.
  6. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok 30 minut.
  7. Następnie dodajemy ryż (surowy) i gotujemy jeszcze przez ok 10-15 minut.
  8. Po tym czasie do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy i keczup, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę.
  9. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią, ostra papryką, ew. pieprzem cayenne.

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.