Rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym

Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Świetnie smakuje podana na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno w formie przekąski.

Składniki

  • schab bez kości, ok 1 kg
  • mięso mielone, ok 30-40 dag
  • ser żółty, 3-4 plastry
  • papryka czerwona, 0,5 szt.
  • cebula czerwona, 1 szt. mała
  • czosnek, 2 ząbki
  • natka pietruszki, 1 pęczek
  • papryka słodka, 2 łyżeczki
  • papryka ostra, 1 łyżeczka
  • majeranek, 1 łyżka
  • ulubione przyprawy lub gotowa przyprawa do mięsa mielonego, 2 łyżki
  • sól i pieprz, do smaku
  • sznurek wędliniarski, do obwiązania rolady

Wykonanie

  1. Schab przekrawamy w poprzek, tak aby po rozłożeniu powstał duży płat mięsa, uważamy żeby nie przeciąć do końca.
  2. Tak przygotowane mięso rozbijamy tłuczkiem.
  3. Przyprawiamy solą, pieprzem, ostra papryką i majerankiem.
  4. Mięso mielone przekładamy do miski, przyprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami lub gotową przyprawą do mięsa mielonego, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wyrabiamy.
  5. Płat schabu posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.
  6. Następnie układamy plasterki żółtego sera, pokrojoną w paseczki paprykę i cebulę.
  7. Na wierzchu wykładamy delikatnie mięso mielone, lekko dogniatamy je dłonią.
  8. Całość zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim (polecam ten link )
  9. Gotową roladę zawijamy w folię aluminiową (informację jak jej używać znajdziecie tutaj)
  10. Roladę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 20 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 st. C i pieczemy kolejne 90 min.
  11. Upieczoną roladę wyjmujemy do wystygnięcia lub podajemy na ciepło.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.