Pikle w zalewie curry

Pikle wg przepisu, który dostałam od Pawła i jego żony na stałe wpisują się w nasz kuchenny repertuar 🙂
Imprezowy hicior, świetny dodatek do obiadu czy kanapek.
Obowiązkowa pozycja w domowej spiżarce.

Składniki

zalewa:

  • woda, 5,5 szkl.
  • ocet, 1,5 szkl.
  • cukier, 0,5 kg
  • sól, 1,5 łyżki
  • curry, 22 g (1 torebka)

Wszystkie składniki zalewy gotujemy ok 3-5 min.

  • ogórki gruntowe, 4 kg
  • cebula,
  • gorczyca
  • liście selera
  1. Ogórki obieramy ze skóry, kroimy wzdłuż na 4 części.
  2. Do wyparzonych, osuszonych słoików wkładamy: plaster cebuli, łyżeczkę gorczycy, wkładamy pikle „na pionowo” i na wierzchu układamy liść selera.
  3. Do każdego słoika wlewamy zalewę, zakręcamy i pasteryzujemy „na mokro” max. 4 min.
  4. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy słoiki w garnku.
  5. Słoiki wyjmujemy z garnka po ok 1 godzinie.

Szczegółowe informacje dot. pasteryzacji znajdziecie TUTAJ

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego wpisu w komentarzu 😉

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.