Pesto z liści rzodkiewki

Czy liście rzodkiewki lądują w Waszych koszach na śmieci? Błąd!
Niedoceniane, zawierają więcej witamin niż sama rzodkiewka. Są źródłem witaminy C, wapnia, potasu, fosforu i żelaza, posiadają właściwości oczyszczające organizm z toksyn.
Liście rzodkiewki mają fajny lekko pikantny smak.
W kuchni nic nie powinno się marnować!

Składniki

  • liście rzodkiewki, z 1 pęczka z łodyżkami
  • czosnek, 1 ząbek
  • słonecznik, 1 garść
  • parmezan tarty, 2 łyżki
  • oliwa z oliwek, 100 ml
  • sól i pieprz, do smaku

Wykonanie

  1. Liście rzodkiewki dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Ziarna słonecznika lekko prażymy na suchej patelni.
  3. Do blendera wkładamy wszystkie składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Jeśli pesto jest zbyt gęste dolewamy odrobinkę oliwy.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 

 


2 odpowiedzi do “Pesto z liści rzodkiewki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.