Ogórki faszerowane twarożkiem

Ogórki faszerowane twarożkiem to lekka, chrupiąca przystawka zawierająca wiosenne smaki.

Składniki

  • twaróg, 250 g (ulubiony: chudy, półtłusty, tłusty)
  • jogurt naturalny lub śmietana 18%, 2-3 łyżki
  • ogórek świeży, 2 szt.
  • rzodkiewka, 5-6 szt.
  • szczypiorek, 1 pęczek cienkiego
  • koperek, 0,5 pęczka
  • sól i pieprz, do smaku
  • ½ małego pęczka koperku
  • ulubione kiełki, do dekoracji

Wykonanie

  1. Ogórki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Następnie odcinamy końcówki i obieramy ze skórki.
  3. Kroimy na ok 8 równych kawałków.
  4. Za pomocą małego nożyka lub łyżeczki delikatnie wydrążamy miąższ, uważając, żeby nie uszkodzić ścianek ogórków.
  5. W misce widelcem rozdrabniamy twarożek, dodajemy jogurt naturalny lub śmietanę i dokładnie mieszamy.
  6. Następnie dodajemy drobno pokrojone rzodkiewki, szczypiorek i koperek. Mieszamy.
  7. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  8. Każdego ogórka wypełniamy twarożkiem, a wierzch posypujemy kiełkami.

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


2 odpowiedzi do “Ogórki faszerowane twarożkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.