Muffinki wesołe Elfy

Wesołe muffinki ucieszą naszych Milusińskich. Świetnie sprawdzą się podczas uroczystości dla dzieci jak również w czasie świąt.
Uwaga! wywołują również uśmiech na twarzach dorosłych 😉

Składniki (w temperaturze pokojowej)
Porcja na 12 szt.

na muffinki

  • masło, 120 g
  • cukier, 3/4 szklanki
  • jajko, 2 szt. (duże)
  • śmietana 12% (kwaśna), 1 szklanka
  • ekstrakt z wanilii, 1 łyżeczka
  • mąka pszenna, 300 g
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona, 0,5 łyżeczki
  • borówki, ok 300 g

na krem

  • śmietana kremówka 36 %, 600 ml schłodzonej
  • serek mascarpone, 250 g schłodzonego
  • cukier puder, 4 łyżki
  • ekstrakt z wanilii, 2 łyżeczki

do dekoracji

  • oczy – dekoracja cukrowa “oczy” (kupiłam na Allegro)
  • noski – kolorowe m&m’sy
  • usta – przekrojone na pół, okrągłe żelki

Wykonanie

Muffinki:

  1. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i lekko studzimy.
  2. W wysokiej misce umieszczamy roztopione masło, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Całość mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników.
  3. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, mieszamy rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników.
  4. Na koniec dodajemy borówki i delikatnie mieszamy żeby nie zgnieść owoców.
  5. Formę do muffinów wykładamy papilotkami.
  6. Nakładamy ciasto do ok 3/4 wysokości papilotek (robię to łyżką do lodów).
  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok 25 minut lub krócej, do tzw. suchego patyczka.
  8. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  9. Gotowe muffinki posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy świeżą czerwoną porzeczką.

Krem:

  1. Schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię miksujemy do powstania gęstego, sztywnego kremu.

Dekoracja:

  1. Wystudzone babeczki dekorujemy kremem przekładając go do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką.
  2. Wciskamy cukrowe oczka, w miejscu nosków m&m’sy i usta – małe okrągłe żelki przekrawamy na pół i wciskamy w miejscu ust.

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.