Muffinki cynamonowe Rudolfy

Zabawne i mega pyszne muffinki z cynamonową nutką podane w formie reniferów Rudolfów. Dzieci będą zachwycone!

Składniki (w temperaturze pokojowej)
Porcja na ok 24 muffinki

na muffinki

  • mąka pszenna, 750 g (3 szklanki)
  • proszek do pieczenia, 1 łyżka
  • cynamon, 1 łyżka
  • sól, szczypta
  • cukier, 375 g (1,5 szklanki) najlepiej drobny do wypieków
  • masło, 230 g
  • jajka, 4 szt. duże
  • ekstrakt z wanilii, 2 łyżeczki
  • mleko, 1 i 1/4 szklanki

na krem

  • śmietana kremówka 36 %, 600 ml schłodzonej
  • serek mascarpone, 250 g schłodzonego
  • cukier puder, 4 łyżki
  • ekstrakt z wanilii, 2 łyżeczki

do dekoracji

  • duże precelki
  • oczy – białe m&m’sy, źrenice są kropeczką roztopionej czekolady
  • noski – czerwone m&m’sy
  • kilka kostek czekolady

Wykonanie

Muffinki:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól przesiewamy do dużej miski.
  2. W misie miksera ucieramy masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
  3. Stopniowo dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników.
  4. Następnie dodajemy wanilię i miksujemy.
  5. Na zmianę dodajemy do masy przesiane suche składniki i mleko, cały czas miksując.
  6. Formę do muffinek wykładamy papilotkami.
  7. Do każdej papilotki nakładamy ciasto do 3/4 jej wysokości.
  8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut, do „suchego patyczka”.
  9. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

Krem:

  1. Schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię miksujemy do powstania gęstego, sztywnego kremu.

Dekoracja:

  1. Wystudzone babeczki dekorujemy kremem przekładając go do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką.
  2. Precelki łamiemy na pół i robimy rogi, na białych m&m’sach robimy źrenice z kropki roztopionej w kąpieli wodnej czekolady, a noski z czerwonych m&m’sów.

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.