Makaron z truskawkami – wersja fit z jogurtem naturalnym i miodem

Sezon truskawkowy w pełni, dlatego w naszym menu nie może zabraknąć lekkiego, letniego dania z ich udziałem. Tym razem proponuję makaron z truskawkami w lżejszej wersji, na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem miodu.
Oczywiście wyśmienicie smakuje również ze śmietaną i cukrem – wybór należy do Was 😉

Składniki
Porcja dla 2 osób

  • truskawki, 400-450 g
  • jogurt naturalny, 350 g
  • cukier wanilinowy, 1-2 łyżeczki lub laska wanilii
  • miód, 1-2 łyżki
  • ulubiony makaron, ok 150-170 g na osobę (u mnie tagliatelle)
  • świeża mięta, kilka listków

Wykonanie

  1. Makaron gotujemy al dente wg opisu na opakowaniu.
  2. Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek.
  3. Jogurt naturalny dokładnie mieszamy z cukrem wanilinowym, miodem i kilkoma posiekanymi listkami mięty.
  4. Truskawki (kilka sztuk odkładamy w całości) przekładamy do miski i rozgniatamy lekko widelcem.
  5. Następnie dodajemy jogurt i mieszamy.
  6. Na talerzach wykładamy ugotowany makaron i polewamy sosem jogurtowo-truskawkowym.
  7. Na wierzchu wykładamy kilka pokrojonych truskawek i listki mięty do dekoracji.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.