Makaron z owocami morza

Kolejne z mojej ulubionej serii – szybkie danie 😉
Dla miłośników makaronu i fanów owoców morza.
Proste, a jednak wykwintne.
W naszej kuchni przywołuje cudowne bałkańskie smaki i wakacyjne wspomnienia 🙂

Składniki
Porcja dla 2 os.

  • mieszanka morska (kalmary, krewetki, omułki, ośmiorniczki), 225 g
  • makaron (u mnie spaghetti), ok 100 g na osobę
  • sos sojowy, 1 łyżka
  • oliwki czarne, 5-6 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • natka, 1 pęczek
  • sól i pieprz, do smaku
  • masło, 1 łyżka

Wykonanie

  1. Makaron gotujemy al dente wg. wskazówek na opakowaniu.
  2. Mieszankę morską gotujemy we wrzątku ok 3-5 min.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
  4. Kiedy cebula lekko się zeszkli wrzucamy odsączone na sitku owoce morza, sos sojowy, pokrojone w krążki oliwki oraz makaron.
  5. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Na koniec posypujemy pokrojoną natką.

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.