Makaron ryżowy z polędwiczką wieprzową

Smaczne i łatwe w przygotowaniu danie z makaronem ryżowym i polędwiczką wieprzową z orientalną nutką.

Składniki
Porcja dla 2-3 osób

  • polędwiczka wieprzowa, 1 szt. (ok 500 g)
  • makaron ryżowy wstążki, 200 g (1 op.)
  • mieszanka chińska, 400 g
  • sos sojowy, 3 łyżki
  • czosnek, 2 ząbki
  • świeży imbir, 1 łyżeczka (startego na małych oczkach)
  • sól i pieprz, do smaku
  • olej kokosowy, 2 łyżki

Wykonanie

  1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z błonek.
  2. Następnie kroimy w cienkie paski i przekładamy do miski.
  3. Pokrojoną polędwiczkę zalewamy sosem sojowym i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Mieszamy i odstawiamy na ok 1 godzinę do „przegryzienia”.
  4. Makaron przygotowujemy wg opisu na opakowaniu.
  5. Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy polędwiczki, ok 2-3 min.
  6. Następnie dodajmy mieszankę chińską i smażymy ok 2 min.
  7. Po tym czasie dodajemy makaron.
  8. Całość doprawiamy solą i pieprzem (można dodać jeszcze odrobinkę sosu sojowego).
  9. Chwilkę smażymy mieszając, zdejmujemy z ognia i serwujemy.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.