Mąka samorosnąca (self-raising flour)

Mąka samorosnąca (self-raising flour) to mieszanka mąki, proszku do pieczenia i sody. Bardzo często występuje w angielskich przepisach. W niektórych krajach można ją kupić, niestety nie spotkałam się z nią w naszych sklepach. Ale to żaden problem, ponieważ przygotowanie jej jest banalnie proste i zajmie dosłownie chwilkę. Warto jest mieć ją pod ręką kiedy przygotowujecie placki, naleśniki, pancakes czy inne smakołyki.

Składniki

  • mąka pszenna, 300 g
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona, 1 łyżeczka

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki połączyć, dokładnie wymieszać i gotowe! 😉

*Mąkę przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.