Likier „Kukułka”

Gęsty, słodki i aromatyczny likier na bazie cukierków „kukułka”.
Łatwy i szybki w wykonaniu.
Świetnie sprawdzi się jako oryginalny, świąteczny prezent.

Składniki

  • cukierki „Kukułka”, 300 g
  • wódka czysta 40%, 250 ml (lub więcej) 😉
  • mleko skondensowane niesłodzone, 500 ml

Wykonanie:

  1. Kukułki rozdrabniamy w mikserze (można użyć całych, ale sporo wydłuży to czas przygotowania).
  2. Rozdrobnione cukierki przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i lekko podgrzewając, rozpuszczamy je (nie dopuszczamy do zagotowania mleka).
  3. Rozpuszczone kukułki odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Następnie dolewamy wódkę i dokładnie mieszamy.
  5. Gotowy likier przelewamy do butelek.
  6. Tak przygotowany likier jest od razu gotowy do spożycia.

*moc likieru regulujcie wg swoich upodobań ilością dodanej wódki

Miłej degustacji! 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.