Kurczak na ostro z fasolką szparagową

Danie „z pazurrrem” 😉

Składniki

  • filet z kurczaka (ok. 45 dag)
  • przyprawa do kurczaka
  • przyprawa gyros
  • ostra papryka w proszku
  • olej, 3 łyżki
  • cebula, 2 średniej wielkości
  • świeża lub mrożona fasolka szparagowa, 50 dag
  • 3 ząbki czosnku
  • natka
  • sól, pieprz (ziołowy)
  • majeranek

 

Przygotowanie

  1. Filet z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę, obsypać przyprawą do kurczaka, przyprawą gyros i ostrą papryką w proszku (danie powinno być dość pikantne).
  2. Olej rozgrzać na patelni, przełożyć kawałki kurczaka i zrumienić.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Dodać do kurczaka i dalej smażyć.
  5. Fasolkę szparagową ugotować na parze lub wrzucić do wrzącej wody i ugotować al dente.
  6. Następnie osączyć z wody i dodać do kurczaka razem z drobno pokrojonym czosnkiem.
  7. Wymieszać razem i jeszcze chwilkę smażyć.
  8. Na koniec przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
  9. Dodać pokrojoną natkę (ilość wg uznania)
  10. Ponownie wymieszać i podawać na gorąco.

Smacznego 

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


5 odpowiedzi do “Kurczak na ostro z fasolką szparagową”

    1. Ostrość dania można oczywiście regulować wg własnego uznania, ale fasolka jest dość jałowa w smaku i naprawdę dobrze się komponuje z pikantnyn kurakiem 😉

  1. Uwielbiam kurczaka chyba pod każdą postacią, ale potrafki z fasolą jeszcze nie jadłam. Chętnie wypróbuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.