Kurczak curry z mleczkiem kokosowym

Aromatyczne, smaczne danie w stylu indyjskim.

Składniki
Porcja dla 2 osób

  • pierś z kurczaka, 2 szt.
  • cebula czerwona, 1 szt.
  • curry, 3 łyżeczki
  • kurkuma, 0,5 łyżeczki
  • chilli, szczypta
  • skórka otarta z cytryny, 1 łyżeczka
  • starty korzeń imbiru, 1 łyżeczka
  • czosnek, 1-2 ząbki
  • natka
  • mleczko kokosowe, 200 ml
  • śmietanka 30%, 75 ml
  • olej kokosowy, 2 łyżki
  • sól i pieprz, do smaku

Wykonanie

  1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w większą kostkę.
  2. Przekładamy do miski, posypujemy 2 łyżeczkami curry i dokładnie obtaczamy w przyprawie. Odstawiamy na chwilę do lodówki (ok 15 min.)
  3. Cebulę kroimy w piórka i na połowę.
  4. Podsmażamy ją na oleju kokosowym i kiedy zaczyna się szklić, dodajemy mięso i razem smażymy.
  5. Po chwili dodajemy czosnek, skórkę z cytryny i imbir.
  6. Kiedy mięso jest już podsmażone dodajemy mleko kokosowe, śmietankę i pozostałe przyprawy. Mieszamy i dusimy ok 5-7 minut.

Propozycja podania:
*z ryżem jaśminowym lub innym ulubionym

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.