Konfitura z czerwonej cebuli – do mięs, wędlin i pasztetów

Słodko-kwaśna konfitura z czerwonej cebuli to świetny dodatek do pieczonych mięs, wędlin i pasztetów.

Składniki

  • czerwona cebula, 0,5 kg
  • żurawina (konfitura, najlepiej z kawałkami owoców), 1 łyżeczka
  • miód, 2 łyżki
  • ocet balsamiczny, 2 łyżki
  •  olej rzepakowy, 2 łyżki
  • sól i pieprz, do smaku

Wykonanie

  1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę, na niedużym ogniu często mieszając.
  3. Dodajemy miód i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem ok 10 min., co jakiś czas mieszając.
  4. Następnie dolewamy ocet balsamiczny i dusimy kolejne 10 min. na małym ogniu, bez przykrycia, aż nadmiar płynu odparuje i konfitura będzie gęsta.
  5. Pod koniec duszenia dodajemy żurawinę i przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
  6. Odstawimy do wystudzenia.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.