Koktajl z krewetek

Eleganckie, wykwintne danie, które idealne sprawdzi się podczas spotkań  towarzyskich, ale także wieczoru we dwoje.

Składniki
Porcja dla 3-4 os.

  • krewetki koktajlowe mrożone, 500 g
  • ananas z puszki, 5-6 plastrów
  • majonez, 3-4 łyżki
  • przecier pomidorowy, 1-2 łyżeczki
  • papryka ostra w proszku, szczypta
  • chilli w proszku, szczypta
  • koperek świeży, 1 pęczek
  • koniak, 0,5 kieliszka (opcjonalnie)

Wykonanie

  1. Krewetki rozmrażamy – najlepiej przelać je wrzątkiem na sitku.
  2. Ananasa kroimy w kostkę.
  3. Majonez mieszamy z przecierem pomidorowym, przyprawiamy szczyptą papryki i chilli (musi pozostać ostry smak w ustach po zjedzeniu). Dodajemy koniak (opcjonalnie).
  4. Do miski przekładamy krewetki, ananasa, przyprawiony majonez, pokrojony koperek i dokładnie mieszamy.
  5. Przekładamy do pucharków i dekorujemy koperkiem.
  6. Przed podaniem, dobrze jest schłodzić chwilkę w lodówce.
  7. Podajemy z kromką pieczywa czosnkowego.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.