Klopsiki w młodej kapuście

Sezon na młodą kapustę w pełni. Poniżej propozycja na smaczny wiosenny obiad.

Składniki

Do kapusty:

  • młoda kapusta, 1 główka
  • cebula, 1 szt.
  • papryka czerwona świeża, 0,5 szt.
  • masło, 1-2 łyżki
  • koperek świeży, 1 pęczek
  • sól i pieprz, do smaku

Do klopsików

  • mięso mielone, 0,5 kg
  • cebula  1 szt.
  • czosnek, 1 ząbek
  • jajko, 1 szt.
  • kasza manna, 1 łyżka
  • sól i pieprz, do smaku
  • olej

Wykonanie

  1. Mięso mielone przekładamy do miski.
  2. Dodajemy jajko, drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę mannę, sól i pieprz do smaku.
  3. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej ręką, do uzyskania jednolitej masy.
  4. Formujemy małe klopsiki i smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron.
  5. Kapustę szatkujemy, cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
  6. W wysokiej patelni roztapiamy 1-2 łyżki masła.
  7. Wrzucamy paprykę i cebulę. Lekko podsmażamy.
  8. Następnie dorzucamy poszatkowaną kapustę. Całość polewamy pół szklanki wody.
  9. Kiedy kapusta jest już na wpół ugotowana dodajemy pokrojony koperek i przyprawiamy solą i pieprzem.
  10. Całość mieszamy i na wierzchu układamy klopsiki.
  11. Dusimy chwilę pod przykryciem do czasu kiedy kapusta będzie miękka.
  12. W czasie duszenia wzruszamy lekko patelnią w celu połączenia smaków.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.