Kalarepa faszerowana mięsem mielonym

Kalarepa faszerowana mięsem mielonym to świetny pomysł na chrupiący, letni obiad. Sekretem dobrego smaku tego dania jest „uczciwie” przyprawiony farsz z mięsa mielonego 😉

Składniki
Porcja dla 2 osób

  • kalarepa, 2 szt. duże
  • mielone, 500 g (np. z łopatki wieprzowej lub wieprzowo-wołowe)
  • cebula, 1 duża
  • czosnek, 2 ząbki
  • pomidor świeży, 1-2 szt.
  • przecier pomidorowy, 1 łyżka
  • oregano, 1 łyżeczka
  • kmin, 1/3 łyżeczki
  • papryka słodka, 1 łyżeczka
  • papryka ostra, 0,5 łyżeczki
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz, do smaku
  • olej rzepakowy

Wykonanie

  1. Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek smażymy do lekkiego zrumienienia.
  2. Następnie dodajemy sparzonego i obranego ze skóry pomidora.
  3. Dodajemy mięso mielone, które rozdrabniamy drewniana łyżką podczas smażenia.
  4. Całość smażymy około 3-4 minut.
  5. Do mięsa podajemy przecier pomidorowy i przyprawy.
  6. Gotujemy na wolnym ogniu do zredukowania płynów, pod koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, mieszamy i odstawiamy.
  7. Kalarepy obieramy, odkrawamy górną część (tzw. kapelusik) i wydrążamy środek, uważając żeby nie zrobić dziur w ściankach (ok. 1 cm od brzegów). Wydrążoną część kalarepy kroimy drobno i dorzucamy do sosu (jeśli jest jej zbyt dużo to mamy dodatkowo chrupiącą przekąskę na wieczór 😉
  8. Wydrążone kalarepy gotujemy na parze około 10 minut (można je również ugotować w wodzie).
  9. Następnie faszerujemy farszem, dość ciasno go ugniatając.
  10. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy delikatnie olejem, wkładamy kalarepy i pieczemy, pod przykryciem, w temp. 180 stopni przez ok.30-40 minut – do miękkości (w zależności od wielkości).
  11. Ostatnie 10 minut można piec bez przykrycia np. posypane tartym serem, aby się zarumieniły.

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.