Guacamole z pomidorem i cebulą

Guacamole to pyszny i zdrowy dodatek do pieczywa.
Dzięki awokado jest delikatnie kremowe, a pomidory, cebula i czosnek dodają wyrazistości.

Składniki

  • awokado, 2 szt. (dojrzałe)
  • limonka, 1 szt. (sok z limonki)
  • pomidor, 1 szt.
  • czerwona cebula, 1 szt.
  • czosnek, 1-2 ząbki
  • sól i pieprz, do smaku

Wykonanie

  1. Awokado przekrawamy na pół, okręcamy dzieląc na dwie połówki i usuwamy pestkę (wbijamy w nią ostrze noża i obracamy wyjmując pestkę), miąższ wyjmujemy najlepiej za pomocą łyżki.
  2. Miąższ przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem na jednolitą masę.
  3. Dodajemy sok z limonki, mieszamy.
  4. Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pomidora.
  5. Pastę dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

*Guacamole świetnie smakuje z nachos’ami, tortillą, grzankami lub pieczywem.

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.