Farfalle z mozzarellą, rukolą i pomidorkami

Farfalle z mozzarellą, rukolą, pomidorkami koktajlowymi i dobrej jakości oliwą z oliwek to makaron, który wśród Włochów cieszy się  popularnością w upalne dni.

Składniki
Porcja dla 2 osób

  • makaron Farfalle (kokardki), ok 200-250 g
    ciekawostki na temat makaronów znajdziecie TUTAJ
  • mozzarella, 1 op. (kulki lub kula, którą kroimy na mniejsze kawałki)
  • pomidorki koktajlowe, ok 10 szt.
  • rukola, 1 garść
  • oliwa z oliwek, dobrej jakości ok. 3-4 łyżek
  • pieprz grubo mielony, do smaku

Wykonanie

  1. Makaron gotujemy al dente wg wskazówek na opakowaniu.
  2. Ugotowany, gorący makaron przekładamy do dużej miski.
  3. Dodajemy rukolę, kulki mozzarelli (lub dużą kulkę pokrojoną na mniejsze kawałki), pomidorki koktajlowe przekrojone wzdłuż na pół oraz oliwę z oliwek.
  4. Całość posypujemy do smaku grubo mielonym pieprzem (u mnie kolorowy, dość sporo).
  5. Delikatnie ale dokładnie mieszamy i serwujemy.

Buon appetito 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.