Cukiniowe chipsy w ziołowo-serowej panierce

Delikatne, chrupiące chipsy z cukinii z ulubionymi ziołami to świetny pomysł na zdrową przekąskę.

Składniki

  • cukinia, 1 szt. (średnia)
  • oregano, 1 łyżeczka
  • bazylia, 1 łyżeczka
  • rozmaryn, 1 łyżeczka
  • ser żółty tarty, 2 łyżki
  • bułka tarta, 3 łyżki
  • jajko, 2 szt.
  • sól, pieprz i , do smaku
  • olej, do smażenia

Wykonanie

  1. Cukinię myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w ok 0,5 cm krążki.
  2. Jajka roztrzepujemy dodając sporo soli, paprykę i pieprz – muszą być dobrze doprawione.
  3. Do miseczki wsypujemy bułkę tartą, ser żółty i zioła, dokładnie mieszamy.
  4. Plastry cukinii panierujemy kolejno w jajku i bułce tartej – można to zrobić dwukrotnie jeśli chcemy mieć grubszą warstwę.
  5. Cukinię smażymy na rozgrzanym, ale nie bardzo gorącym oleju aż ładnie się zrumieni z obu stron.
  6. Usmażone kawałki przekładamy na ręcznik papierowy aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.

*podajemy z keczupem lub ulubionymi sosami

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.