Cukinia z cebulą i serem pleśniowym

Cukinia faszerowana cebulą i serem pleśniowym. Ciekawe połączenie smaków. Myślę, że znajdzie tu grono swoich smakoszy 😉

Składniki
(dla 2 osób)

  • cukinia, 2 szt.
  • cebula, 3-4 szt.
  • ser pleśniowym Delikate Blue lub Blue Lazur (w oryginale Gorgonzola) , 100 g
  • sól i pieprz, do smaku
  • masło, do smażenia

Przygotowanie

  1. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ.
  2. Chwilę gotować na parze, ale żeby nie były zbyt miękkie bo będą się rozjeżdżać 🙂
  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko posolić. Odstawić na chwilę. Następnie zeszklić na patelni.
  4. Ser pleśniowym pokroić na małe kawałki.
  5. Sparzone cukinie wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia lub naczynie do zapiekania. W wydrążone miejsce nałożyć cebulę. Na górze wyłożyć ser pleśniowy.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. góra-dół, ok 20 min.

Smacznego

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 

 


10 odpowiedzi do “Cukinia z cebulą i serem pleśniowym”

Skomentuj iMadzik Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.