Ciasto marchewkowe z żurawiną

Pyszne, wilgotne ciasto z cynamonowo-imbirową nutą.

Składniki

  • marchew, 700 g
  • jajko, 3 szt.
  • olej rzepakowy, 165 ml
  • cukier trzcinowy, 100 g
  • mąka tortowa, 200 g
  • soda oczyszczona, 0,5 łyżeczki
  • otarta skórka z jednej pomarańczy
  • sok z połowy pomarańczy
  • cynamon, 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa, 0,5 łyżeczki
  • imbir, 0,5 łyżeczki
  • żurawina, 1 łyżka
  • orzechy włoskie drobno posiekane, 1 łyżka
  • cukier puder, do posypania ciasta

Wykonanie

  1. Marchew myjemy i obieramy.
  2. W dużej misce ucieramy na tarce z dużymi oczkami.
  3. Do startej marchewki dodajemy olej z jajkami i mieszamy.
  4. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. 
  5. Po uzyskaniu ednolitej masy przekładamy ją do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 
  6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok 40-45 min. Sprawdzamy wykałaczką do suchego patyczka.
  7. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


7 odpowiedzi do “Ciasto marchewkowe z żurawiną”

    1. Marchewkowe ogólnie jest takie wilgotne, może sprawiać wrażenie zakalca ale to jego urok właśnie 😉 przetestuj ten przepis i będziesz miała porównanie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.