Chipsy z batatów

Bataty to bulwy pełne zdrowych węglowodanów, witamin i błonnika dlatego idealnie nadają się do przygotowania zdrowszej wersji ulubionych chipsów.

Składniki

  • bataty, 1-2 szt.
  • olej, 1 łyżka
  • sól
  • ulubione zioła – u mnie ostra papryka (szczypta) i zioła prowansalskie (2 łyżeczki)

Wykonanie

  1. Bataty myjemy, obieramy ze skórki (można dobrze wyszorować i nie obierać), kroimy w ok 2 mm plasterki i wrzucamy do miski.
  2. Olej i przyprawy dokładnie mieszamy i przelewamy do miski z batatami.
  3. Następnie dokładnie obtaczamy wszystkie plasterki w oleju z przyprawami.
  4. Tak przygotowane chipsy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 30-40 min. Powinny być chrupiące.

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.