Brownie z batatów

Brownie z batatów – pyszne ciasto w zdrowszej wersji, bez cukru i mąki pszennej. Idealnie „mokre”, jak na brownie przystało 😉

Składniki
Porcja na foremkę o średnicy 24 cm 

  • bataty, 700 g
  • daktyle, 100 g
  • kakao, 0,5 szklanki
  • jajka, 3 szt.
  • mąka kokosowa, 4 łyżki
  • olej kokosowy, 3 łyżki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • banan, 1 szt. (do wyłożenia na wierzch)
  • ulubione owoce, do podania

Wykonanie

  1. Bataty obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości i studzimy.
  2. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 20 minut.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
  4. Wystudzone bataty przekładamy do dużej miski, dodajemy odsączone daktyle pozostałe składniki.
  5. Całość blendujemy na gładką masę (powinna być gęsta).
  6. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto a jego wierzch wygładzamy łyżką.
  7. Banana obieramy, kroimy w plastry i układamy na cieście, delikatnie dociskając.
  8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st., opcja góra – dół, przez 35 minut.
  9. Po tym czasie zostawiamy na ok. pół godziny do wystudzenia, a następnie przekładamy do lodówki.
  10. Podajemy z dodatkiem świeżych owoców lub na owocowym purée.

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.