Blogowy HIT Roku 2018

Podsumowując rok 2018, analizując statystyki bloga, wyłania się niepodważalny, bezkonkurencyjny HIT Roku 2018 🎉
Jak obstawiacie? co Wam najbardziej przypadło do smaku?

W roku 2018  bezkonkurencyjnie Wasze serca i podniebienia skradły „Zrazy z mięsa mielonego„.

Przepis ten  jest w naszej rodzinie od kiedy pamiętam.
Dzięki niemu też wygrałam konkurs Przepisy z szuflady “KONKURS NA NAJCENNIEJSZY PRZEPIS”.

Zatem, jeszcze raz HIT Roku 2018 – Zrazy z mięsa mielonego

Składniki

  • mięso mielone, 0,5 kg (wołowe lub wieprzowo-wołowe)
  • boczek, kilka plasterków
  • ogórek konserwowy, 2 szt.
  • papryka czerwona, 1 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • natka
  • musztarda, 3 łyżki
  • jajko, 1 szt.
  • sól, pieprz
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • liść laurowy, 2 szt.
  • ziele angielskie, 3 kulki
  • pieprz kulki, 5 kulek
  • bułka tarta, 2-3 łyżki
  • olej, do smażenia

Wykonanie

  1. Mięso przekładamy do miski.
  2. Wbijamy jajko, dodajemy wszystkie przyprawy i bułkę tartą. Całość mieszamy (najlepiej ręką) do uzyskania jednolitej masy.
  3. Następnie mięso dzielimy na części i formujemy owalne placki.
  4. Każdy z nich smarujemy około 1/2 łyżeczki musztardy.
  5. Cebulę, ogórki konserwowe i paprykę kroimy w kostkę.
  6. Na przygotowanym wcześniej mięsie układamy po plasterku boczku, ogórka, paprykę, cebulę i pokrojoną natkę.
  7. Zawijamy boki i następnie mięso zwijamy jak zraza.
  8. Tak przygotowane roladki obsmażamy na rozgrzanym oleju dość mocno z każdej strony.
  9. Następnie podlewamy gorącą wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz kulki i dusimy na małym ogniu ok 10 minut.
  10. Wyciągam roladki, wywar zagęszczamy wodą z mąką.
  11. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
  12. Przekładamy roladki z powrotem do sosu. 

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.