Arbuz w czekoladzie

Kolejna odsłona wakacyjnego deseru. Smaczna soczysta przekąska.

Składniki

  • arbuz, plaster grubości ok 1,5 cm
  • gorzka czekolada
  • biała czekolada
  • posypka ulubiona (u mnie czekoladowa) lub: orzeszki, wiórki kokosowe
  • olej kokosowy lub masło, 1 łyżka
  • śmietana kremówka, 2 łyżki

Wykonanie

  1. Plaster arbuza kroimy w trójkąty (jak pizzę).
  2. Czekolady rozpuszczamy kolejno w kąpieli wodnej:
    w garnku gotujemy wodę, na wierzchu garnka ustawiamy miseczkę,  łamiemy do niej czekoladę, dodajemy olej kokosowy lub masło oraz śmietankę. Całość mieszamy i podgrzewamy do momentu połączenia składników w jednolitą masę.
  3. Jeden kąt arbuza maczamy w polewie lub łyżeczką oblewać z góry i obsypujemy posypką.

Przepis na truskawki w czekoladzie znajdziecie TUTAJ

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.