Zupa krem z zielonego groszku

Expresowa, bardzo delikatna i pyszna zupa-krem.
Piękny kolor i aromat przyciągają nawet najbardziej wybredne podniebienia 🙂

Składniki
Porcja dla 3-4 osób

  • groszek konserwowy, 3 puszki
  • czosnek, 2 ząbki
  • bulion, 2 szklanki
  • śmietana 18% do zup i sosów
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa, szczypta
  • imbir, 0,5 łyżeczki
  • pieprz cayenne lub chilli, szczypta
  • masło, 1 łyżka
  • groszek ptysiowy / grzanki / migdały / słonecznik  (opcjonalnie)

Wykonanie

  1. Do garnka wlewamy groszek, razem z zalewą.
  2. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Całość zalewamy bulionem, dodajemy masło i gotujemy 5-7 min. na średnim ogniu.
  4. Pod koniec gotowania wrzucamy przyprawy i dokładnie mieszamy.
  5. Całość blendujemy, aż uzyskamy konsystencję kremu.
  6. Próbujemy, ew. dosmaczamy solą i pieprzem.
  7. Wylewamy na talerze i robimy wzorek ze śmietany.
  8. Podajemy z groszkiem ptysiowym, grzankami lub uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów lub słonecznikiem.

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.