Zupa grzybowa z łazankami

Aromatyczna, pyszna, sycącą zupa grzybowa, na bazie domowego bulionu.

Składniki
Porcja dla 3-4 os.

  • bulion, 1,5 l
  • grzyby suszone, ok 200 g
  • ziemniaki, 3 szt.
  •  włoszczyzna mrożona w paskach lub świeża starta na dużych oczkach, 100 g
  •  śmietana 18% do zup i sosów, ok 50 ml
  • ziele angielskie, 3 kulki
  • liść laurowy, 3 liście
  • sól i pieprz, do smaku
  • masło, 1 łyżka
  • makaron łazanki, 150 g
  • magi (opcjonalnie)
  • natka pietruszki

Wykonanie

  1. Grzyby przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na kilka godzin.
  2. Makaron łazanki gotujemy al dente wg wskazówek na opakowaniu.
  3. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na patelni na rozgrzanym maśle.
  4. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy razem z cebulą do namoczonych grzybów. Chwile razem gotujemy i dodajemy włoszczyznę.
  5. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz kulki i gotujemy ok. 30 minut, aż grzyby i ziemniaki będą miękkie.
  6. Przyprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem (ew. magi).
  7. Na talerze wykładamy makaron, zalewamy zupą. Każdą porcję zabielamy śmietaną i posypujemy natką pietruszki.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.