Zupa chrzanowa z klopsikami z białej kiełbasy

Zupa chrzanowa z klopsikami z białej kiełbasy
Zupa chrzanowa z klopsikami z białej kiełbasy

Wyrazista, rozgrzewająca zupa chrzanowa z klopsikami z białej kiełbasy to  świetna propozycja obiadowa, która również sprawdzi się na świątecznym stole w miejscu żurku lub białego barszczu.

Składniki
porcja dla 3-4 os.

  • bulion, 1,5 l
  • biała kiełbasa surowa, 3-4 szt.
  • ziemniaki, 3-4 szt.
  • chrzan, 4 łyżki
  • śmietana 18 %, 4-5 łyżek
  • liść laurowy, 2 szt.
  • ziele angielskie, 3-4 kulki
  • pieprz czarny, 5-6 kulek
  • majeranek, 3 łyżki
  • sól i pieprz, do smaku
  • suszony grzyb, 1 szt. nieduży (opcjonalnie)
  • jajko na twardo, 1 do każdej porcji

Wykonanie

  1. Grzyba moczymy w małej ilości wody (najlepiej przez noc).
  2. Bulion podgrzewamy w garnku.
  3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do bulionu.
  4. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz kulki i namoczonego grzyba.
  5. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
  6. Przygotowujemy klopsiki z białej kiełbasy. Z surowych białych kiełbas usuwamy flak i wyjmujemy masę mięsną. Przekładamy do miski i mieszamy, dodając 1 łyżkę majeranku, ew. sól i pieprz do smaku.
  7. Następnie formujemy łyżeczką małe kulki.
  8. Gdy ziemniaki są już miękkie do wywaru dodajemy chrzan.
  9. Następnie do zupy wrzucamy przygotowane wcześniej klopsiki i roztarty w dłoniach pozostały majeranek, chwilę gotujemy.
  10. Zupę zabielamy zahartowaną śmietaną (śmietanę mieszamy z odrobiną gorącej zupy i wlewamy do garnka).

Propozycja podania:
* zupę można podawać z ugotowanym na twardo jajkiem lub samą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *