Ziemniaki z ogniska z masłem czosnkowym

Smak beztroskiego dzieciństwa i wakacyjnych wspomnień. Bez nich nie może się odbyć żadne ognisko 😉

Składniki

  • ziemniaki, surowe w skórce, podobnej wielkości  (ilość uzależniona od ilości osób)
  • masło
  • sól
  • masło czosnkowe (przepis tutaj)
  • folia aluminiowa

Wykonanie

  1. Ziemniaki powinny być w całości, w skórce, nie myte (zdrapujemy jedynie nadmiar piasku jeśli jest taka potrzeba).
  2. Folię aluminiową rwiemy na ok 25 cm paski.
  3. Na każdego ziemniaka wykładamy 1 łyżeczkę masła.
  4. Następnie szczelnie zawijamy ziemniaka w folię.
  5. Gotowe ziemniaki wkładamy w żar ogniska i staramy się je nim przykryć.
  6. Pieczemy ok 30-40 min. w zależności od wielkości ziemniaków.
  7. Po wyjęciu z ogniska rozcinamy razem z folią wzdłuż na pół.
  8. Podajemy gorące z masłem czosnkowym i solą.
Ziemniaki z ogniska
Ziemniaki z ogniska

Smacznego 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.