Tradycyjny kotlet schabowy

Kotlet schabowy
Kotlet schabowy

Tradycyjny, babciny przepis na kotleta schabowego. U mnie schab bez kości, chociaż mój tata twierdzi, że schabowy bez kości to nie schabowy… 😉

Porcja na 2 osoby

Składniki

  • schab bez kości, 4 plastry ok 1 cm
  • jajko, 2 szt.
  • sól i pieprz
  • bułka tarta, do panierowania
  • olej, do smażenia

Wykonanie

  1. Kotlety myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i rozbijamy.
  2. Przyprawiamy solą i pieprzem (sporo pieprzu) z obu stron.
  3. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  4. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Idealnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami i zasmażana kapustą kiszoną.

Smacznego 🙂

2 odpowiedzi do “Tradycyjny kotlet schabowy”

  1. Madzia, ostatnio mój facet zamarzył o tradycyjnym schabowym. Gdy zaczęłam rozbijać jajko do panierki okazało się, że nie mam ani bułki tartej ani mąki. Przypomniało mi się, że w szafce jest mąka ryżowa, którą przywiozłam ze Sri Lanki. Muszę przyznać, że wyszło całkiem nieźle 🙂

Dodaj komentarz