Tortellini ze szpinakiem

Tortellini to włoskie pierożki, przeważnie z nadzieniem mięsnym, grzybowym lub serowym. Obecnie można je jednak znaleźć z różnorodnym farszem, co daje nam więcej możliwości podczas przygotowywania potraw z ich udziałem 🙂
Tutaj szybka wersja podania ich ze szpinakiem i serem pleśniowym.

Składniki
Porcja dla 2 osób

  • tortellini, 150 g (u mnie Tortellini szpinak + czosnek)
  • szpinak baby świeży, 200 g
  • ser pleśniowy, 50 g
  • śmietanka 18% do zup i sosów, 30 ml
  • czosnek, 2 ząbki
  • masło, 1 łyżka
  • sól i pieprz

Wykonanie

  1. Tortellini gotujemy al dente wg. przepisu na opakowaniu
  2. Czosnek kroimy drobno i podsmażamy na maśle.
  3. Do czosnku dodajemy szpinak i mieszając smażymy do momentu kiedy szpinak zmniejszy swoja objętość ok. 5 min.
  4. Następnie dodajemy pokruszony ser pleśniowy.
  5. Całość podlewamy śmietanką. Chwilę razem gotujemy, żeby śmietanka lekko odparowała.
  6. Na koniec dodajemy ugotowane tortellini i mieszamy.
  7. Zjadamy od razu po przygotowaniu.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.