Kalafior z jajem sadzonym

 

Kalafior z jajem sadzonym
Kalafior z jajem sadzonym

Szybki letni obiad

Składniki

  • kalafior
  • jajka, na ile masz ochotę 🙂
  • maślanka lub kefir
  • masło, 1-2 łyżki
  • bułka tarta
  • koperek, do posypania
  • sól, pieprz
  • olej, do smażenia

Przygotowanie

  1. Z kalafiora odrywamy liście, dokładnie go myjemy i gotujemy na parze lub w wodzie – al dente (żeby się nie rozgotował).
  2. W międzyczasie sadzimy jaja .
    Na rozgrzany olej wbijamy delikatnie jajka, przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy do momentu, kiedy wg Ciebie, są odpowiednio wysmażone.
  3. W małym rondlu rozgrzewamy masło (uwaga, żeby nie spalić!) dodajemy bułkę tartą, mieszamy ze sobą (powinna być konsystencja lejącego się mokrego piasku 🙂
  4. Na talerz wykładamy jajka i kalafiora, którego polewamy bułką z masłem. Całość posypujemy koperkiem.
  5. Najlepiej smakuje z maślanką lub kefirem 😉

voilà 

 

Dodaj komentarz