Sos z zielonym pieprzem

Wyrazisty, kremowy sos z zielonym pieprzem idealny do różnego rodzaju mięs.

Składniki

Porcja dla 4 osób

  • pieprz zielony w zalewie, 2 łyżeczki
  • szarlotka, 1 szt
  • masło, 2 łyżki
  • śmietana kremowa, 150 ml
  • biale wytrawne wino, 0,5 lampki
  • liść laurowy, 1 szt.
  • sól, do smaku
  • cukier, do smaku
  • sok z cytryny, opcjonalnie

Wykonanie

  1. Drobno pokrojoną szalotkę szklimy na maśle.
  2. Dodajemy wino, zielony pieprz, liść laurowy i cały czas mieszamy.
  3. Gdy odparuje ok 1/3 sosu dodajemy śmietanę i mieszamy chwilę do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
  4. Na końcu próbujemy i doprawiamy solą, cukrem ew. sokiem z cytryny.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.