Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy

Delikatny, kremowy sos pieczarkowy będzie idealnym dodatkiem do dań obiadowych.

Składniki
Porcja dla 3-4 osób

  • pieczarki, 500 g
  • cebula, 1 szt.
  • bulion warzywny, 150 ml
  • mąka, 3 łyżeczki
  • śmietana do zup i sosów 18%, 2 łyżeczki
  • sól i pieprz
  • woda, 100 ml

Wykonanie

  1. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry.
  2. Cebulę pokroić w dość dużą kostkę, wrzucić na patelnię, kiedy lekko się zrumieni dodać pieczarki, popieprzyć. Smażyć chwilę, następnie podlać bulionem i dusić na małym ogniu aż grzyby zmiękną.
  3. Zagęścić sos: do kubka lub miseczki wlać 100 ml wody, dodać szczyptę soli + 3 łyżeczki mąki + 2 łyżeczki śmietanki, dokładnie wymieszać, wlać do pieczarek i zagotować mieszając.
  4. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

Jedna odpowiedź do “Sos pieczarkowy”

Dodaj komentarz