Ślimaki z domową masą makową

Ślimaki z domową masą makową
Ślimaki z domową masą makową

Świąteczna przekąska a’la „bajaderka” 😉 Zostało mi troszkę masy makowej więc wykorzystałam ją do szybkich ślimaków z ciasta francuskiego. W kuchni nic nie może się zmarnować 😉

Składniki

  • ciasto francuskie, 1 op
  • domowa masa makowa z bakaliami (przepis tutaj), lub gotowa
  • żółtko, 1 szt
  • lukier (przepis tutaj), opcjonalnie

Wykonanie

  1. Ciasto francuskie rozwijamy.
  2. Rozsmarowujemy na nim warstwę masy makowej i zawijamy wzdłuż dłużej krawędzi.
  3. Następnie kroimy w 1,5-2 cm krążki.
  4. Ślimaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
  5. Wstawiamy do nagrzanego do 200 st piekarnika i pieczemy ok 15-20 min.

*Jeszcze ciepłe można polukrowac, ja zrobiłam dosyć słodką masę dlatego obyło się bez lukru 😉 

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *