Sernik na zimno

Sernik na zimno
Sernik na zimno

Sernik wg przepisu mojej babci. Kremowy, delikatny, mistrzostwo świata! Zawsze wychodzi 🙂

Składniki

  • żółtka, 7 szt.
  • masło, 1 kostka do sernika + ok 0,5 kostki do herbatnikow
  • cukier, 1 szklanka
  • serek homogenizowany waniliowy Maćkowy, 4 x 250 g
  • żelatyna, 3 łyżki
  • olejek waniliowy, kilka kropelek
  • harbatniki, 1 op.
  • galaretka (ulubiony smak), 2 op.
  • owoce świeże lub mrożone
  • mleko, 1 szklanka

Przygotowanie

  1. Galaretkę zrobić wg przepisu na opakowaniu (daję troszkę mniej wody) i odstawić do wystygnięcia.
  2. Żelatynę wymieszać z małą ilością zimnej przegotowanej wody, zagotować mleko, dolać szklankę gorącego mleka do żelatyny i dobrze wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
  3. Herbatniki rozdrobnić i dolewać do nich rozpuszczone masło ok 0,5 kostki, musi powstać konsystencja mokrego piasku. Wyłożyć spód tortownicy, równomiernie rozprowadzić i uklepać łyżką. Wstawić do lodówki. 
  4. Masło (1 kostka)  i cukier wymieszać w mikserze.
  5. Dodać żółtka, wymieszać.
  6. Dodać serki, wymieszać.
  7. Dodać kilka kropelek olejku, wymieszać.
  8. Dodać wystudzoną żelatynę, wymieszać.
  9. Tortownicę wyłożoną herbatnikami wyjąć z lodówki, wylać masę sernikową. Odstawić do lodówki aż lekko stężeje.
  10. Wyłożyć owoce i wylać wystudzoną galaretkę. 
  11. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). 
  12. Można zrobić w tortownicy lub małych kokilkach jako małe serniczki.

Smacznego

Dodaj komentarz