Sałatka śledziowa

Śledź w towarzystwie jabłka, cebuli, kiszonego ogórka, ziemniaka i zielonego groszku połączone mixem jogurtu z majonezem – to musi być imprezowy hit 😉

Składniki

  • śledź matias solony, 4 szt.
  • groszek zielony konserwowy, 1 puszka mała
  • jabłko, 1 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • ziemniaki, 3 szt.
  • pomidory, 2 szt.
  • ogórek kiszony, 2 szt.
  • majonez, 2 łyżki
  • jogurt naturalny, 2 łyżki
  • koperek świeży, pół pęczka
  • sól i pieprz

Wykonanie

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Następnie studzimy, obieramy ze skórki.
  2. Śledzie i groszek odsączamy na sicie.
  3. Ziemniaki, jabłko, cebulę, pomidory i ogórki kroimy w grubszą kostkę.
  4. Do miski wrzucamy powyższe składniki.
  5. W osobnej miseczce mieszamy majonez z jogurtem oraz pokrojonym koperkiem i dodajemy do pozostałych składników.
  6. Przyprawiamy solą i pieprzem. UWAGA z solą – śledzie są słone, próbujemy i dopiero przyprawiamy. Sałatka powinna być dość pierna.
  7. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę do „przegryzienia”.

 Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


11 odpowiedzi do “Sałatka śledziowa”

  1. Nigdy do tej pory nie lubiłam sałatek śledziowych. Mama zrobiła tą na Wigilię. Jem trzecią dokładkę… Wesołych Świąt!

Skomentuj Kasia Rein Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.