Ryba z sosem porowym

Ryba z sosem porowym to pomysł na wyśmienity piątkowy obiad.
Kompozycja smaków jest tu wyjątkowa. Z jednej strony wyrazisty sos, natomiast z drugiej delikatne mięso ryby idealnie komponują się ze sobą.
To łatwa i szybka w przygotowaniu potrawa. 

porcja: dla 2 osób
czas przygotowania: ≈ 30 minut

Składniki

Sos porowy (przepis tutaj

  • por, 1 szt. (ok 150 g) 
  • sól, pieprz biały mielony
  • śmietana 18% do zup i sosów
  • masło, do podsmażenia
  • bulion
  • ziele angielskie, 3-4 kulki
  • liść laurowy, 2-3 listki

Ryba

  • filet ulubionej ryby (u mnie sandacz) 2 szt. 
  • sól, pieprz cytrynowy
  • przyprawa do ryb
  • cytryna, wyciśnięty sok do skropienia ryby
  • mąka, do obtoczenia ryby
  • olej, do smażenia

Wykonanie – Ryba smażona

  1. Przygotowujemy sos porowy – przepis tutaj
  2. Filety rybne oprószamy solą, pieprzem cytrynowym, przyprawą do ryb i skrapiamy sokiem z cytryny.
  3. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
  4. Na usmażoną rybę wykładamy ciepły sos porowy lub rybę układamy na sosie porowym.
Sos porowy
Sos porowy

Wykonanie – Ryba pieczona

  1. Przygotowujemy sos porowy – przepis tutaj 
  2. Filety rybne oprószamy solą, pieprzem cytrynowym, przyprawą do ryb i skrapiamy sokiem z cytryny.
  3. W naczyniu żaroodpornym układamy filet z ryby, skrapiamy olejem.
  4. Pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Najlepiej komponuje się z ryżem, można podać również z ziemniakami.

5 odpowiedzi do “Ryba z sosem porowym”

Dodaj komentarz