Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami

Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami
Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami

Na ciepło świetna jako danie obiadowe, na zimno jako przekąska imprezowa lub wędlina kanapkowa. Ciekawe połączenie smaków.

Składniki

  • pieczarki, 500 g
  • mięso mielone, 500 g ( u mnie z szynki)
  • cebula, 2 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • bułka kajzerka, 1 szt.
  • mleko lub woda, do namoczenia bułki
  • jajko, 1 szt.
  • musztarda, 1 łyżeczka
  • przyprawa do mięsa mielonego, 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • tymianek, 1 łyżeczka
  • masło, do smażenia
  • olej

Wykonanie

  1. Bułkę moczymy w mleku (lub wodzie), odstawiamy.
  2. Obie cebule kroimy w drobną kostkę.
  3. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry.
  4. Jedną cebulę szklimy na 2 łyżkach masła razem z pieczarkami, do czasu całkowitego odparowania wody.  Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Do miski wrzucamy mięso mielone, jajko, odciśniętą bułkę,  podsmażoną na maśle drugą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego i musztardą.
  6. Gotową masę mięsną wykładamy na wysmarowaną olejem folię aluminiową. Forujemy prostokąt o grubości ok 1,5 cm (najwygodniej zrobić to rękoma).
  7. Na mięso wykładamy farsz z pieczarek. Pozostawiamy ok 2 cm odstępy na brzegach.
  8. Całość zwijamy wzdłuż dłuższego boku w rulon razem z folią, którą ściągamy do tyłu i zwijamy dalej. Boki rolady zaciskamy.
  9. Gotową roladę zawijamy w folię aluminiową (jak cukierka).
  10. Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku ok. 60 minut.
  11. Po tym czasie rozrywamy folię i pieczemy jeszcze ok 5- 10 minut, żeby rolada uzyskała złoty kolor.
    Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami
    Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami

    Smacznego 🙂

 

Jedna odpowiedź do “Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *