Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem
Rolada szpinakowa z łososiem

Świetny pomysł na fit przekąskę. Bardzo fajne połączenie smaków i efektowny wygląd znajdą na pewno swoich amatorów 😉

Składniki

  • szpinak mrożony (lub świeży), 450 g
  • jajka, 4 szt.
  • masło, 1 łyżka
  • serek śmietankowy (Twój Smak, Philadelphia, Prezident, Bieluch, itp.), 350 g
  • koperek, 1 pęczek
  • łosoś wędzony, 150 g
  • czosnek, 2 ząbki
  • sól i pieprz, do smaku

Wykonanie

  1. Szpinak smażymy na łyżce masła, aż odparuje woda. Dodajemy wyciśniętym ząbek czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.
  2. Do wystudzonej masy dodajemy 4 żółtka i dokładnie mieszamy.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Delikatnie mieszamy ją ze szpinakiem.
  4. Na dużą blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę szpinakową, tworzymy kształt dużego prostokąta.
  5. Pieczemy w nagrzanym do 200 st piekarniku ok 20 min. na środkowej półce.
  6. Serek śmietankowy przekładamy do dużej miski i mieszamy z pokrojonym koperkiem i wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Gotowe i przestudzone ciasto szpinakowe wykładamy na ściereczkę kuchenną i zwijamy wzdłuż dłuższej krawędzi w rulon. Gdy wystygnie rozwijamy ciasto, smarujemy całość masą serową i rozkładany kawałki łososia.
  8. Zawijamy w roladę, następnie w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na min. 1 godz.
Rolada szpinakowa z łososiem
Rolada szpinakowa z łososiem

Smacznego 🙂

Jedna odpowiedź do “Rolada szpinakowa z łososiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *